2018 JAAR VOOR MEZELF!

Nee toch! Dat klinkt me egoistisch in de oren. 2018 Jaar voor mezelf! Hoe kom je erbij? Dat is toch niet meer van deze tijd. Onze koning zei het zo mooi in zijn kersttoespraak: ‘Niet zoeken naar een breder ik maar naar een groter wij’. Je hoort nog van me en ze verbreekt de telefoonverbinding.

Een dag later staat ze op de stoep. Een vriendin van vroeger, nu in levende lijve voor me. Zeg, ik kom op de thee. Nieuw jaar, nieuwe tijden. Wat leuk om je weer te zien en ze geeft me een bosje bloemen. Wat woon je hier leuk! Je wilt dit allemaal voor jezelf houden? 2018, Jaar voor mezelf. Ik heb erover nagedacht. Ze zegt lachend: Dat wil ik ook wel, meer vakantiedagen. Vertel eens: Wat bedoel je ermee? 

Ik heb gemerkt dat ik beter functioneer, me veel beter voel als ik aandachtig leef. Als ik bij het opstaan, momenten overdag en voor het slapen gaan, er ben voor mezelf. De wereld om me heen, wat ik voel bij wat er gebeurt waarneem en ervaar van binnenuit.

Ja maar wat een flauwekul. Dat doen we toch allemaal. Effe goed kijken wat er voor je neus afspeelt! Ja en nee. Wat ik wil zeggen gaat over mijzelf. Hoe ik in 2018 bewust in leven wil staan. Er zijn twee dimensies in leven:  De ene kun je de buitenwereld noemen,  de scenes in de wereld die zich voor je neus afspelen en de andere dimensie is mijn binnenwereld, hoe ik dat van binnen ervaar en opneem. Ik kan het een positieve of negatieve kleur geven. Ik kan vanuit innerlijke vrede en rust reageren of meteen afgeven op iemand die me ‘idioot’ noemt.

Ze heeft haar ogen dichtgeknepen. Mmmm. Ik vind vrede saai. Ik maak weinig ruzie hoor! Je kunt ook een andere waarde of kwaliteit kiezen om te gebruiken want je zit van binnen ‘vol’ met aangeboren kwaliteiten*. Haar ogen gaan meer open. Hallo, je wilt toch niet zeggen dat mijn buurvrouw die altijd aan het mopperen is dat ook heeft. Dat kan niet. Ik zie het toch! Ja, dat kan wel! Zij heeft ook vele kwaliteiten maar ze identificeert zich blijkbaar met de wereld buiten haarzelf.

Gisteren riep ze naar me: ‘Je maakt mijn leven kapot door zoveel lawaai te maken’. Terwijl er in mijn huis al jaren niet meer wordt geklust. Dat boorgeluid komt van de nieuwe buren boven ons.  Maar dit wil ze niet geloven. Ik doe haar al dat leed aan, zegt ze.

Wat doe jij dan? vraag ik haar. Word jij ook boos? Wanneer je dagelijks aandacht geeft aan hoe jij je van binnen voelt, liefst op vaste momenten tijd neemt om innerlijke rust te ervaren, contact maakt met die aangeboren vrede** en liefde*** in jezelf, ben je voorbereid wanneer er plotseling dingen gebeuren in je leven. Kun je bewust een positieve opbouwende bijdrage geven en anderen ondersteunen. De goede kanten van je mopperende buurvrouw zien. Een ‘groter wij’ vormen dan voorheen.  Mijn vriendin kijkt me nu vol aan en roept dan: Jippie! 2018, ‘n jaar voor mezelf! Ik ga er nu van door. Je hoort nog van me.

Blog van Elena

NB: De inhoud van blogs representeren niet noodzakelijkerwijs standpunten van OneMelodie.

* Living Values Education gaat over 12 (van de vele) aangeboren waarden of kwaliteiten van ieder mens. ** VREDE begint bij ieder van ons. Er is – altijd – een plek van vrede binnenin mij. Vrede is als ik positieve gedachten heb over mijzelf en anderen. *** LIEFDE  Als ik mij met mijn bron verbind, voel ik liefde. Als ik vol liefde ben, verdwijnt angst.  Teksten van Inspirientjes, waarden kaartjes ter inspiratie. Inspirientjes zijn te verkrijgen bij http://www.livingvalueseducation.nl/contact/

 

             2018 JAAR VOOR MEZELF