Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde … of toch niet?

Blog Annemiek -silhouettes-

Annemiek Shrestha-van der Krogt schrijft een bijzonder mooie Gastblog over:            

Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde … of toch niet?

Wij mensen lijken veel op elkaar. We zien er aan de buitenkant misschien anders uit, maar we hebben allemaal eten en drinken nodig en een dak boven ons hoofd. We moeten allemaal uitrusten na een drukke dag en we willen ons allemaal veilig voelen. We willen allemaal vrede en we worden graag met respect behandeld. Hoe kan het dan dat we elkaar niet begrijpen of ruzie hebben?

Dat we elkaar niet begrijpen of ruzie krijgen, heeft te maken met het feit dat we allemaal iets anders doen om onze behoeften te vervullen. Want we eten en drinken niet allemaal hetzelfde. Jij eet misschien graag couscous of rijst. Je buren houden misschien van aardappelen, groenten en vlees.

We willen hetzelfde maar dan anders.

Ook het dak boven ons hoofd ziet er anders uit. De één woont graag in een benedenwoning met een tuin, de ander in een bovenwoning met een balkon. Misschien voel jij je niet veilig in het donker en je vriendin wel. Vrede is voor jou misschien dat er geen oorlog is. Vrede kan voor je buren betekenen dat er geen ruzie in huis is. En hoe ziet respect er voor jou uit? Wil je dat jongeren je met ‘u’ aanspreken of dat mensen stil zijn als je praat?

Zo zie je dat eten, drinken, veiligheid en respect er voor iedereen heel anders uit kan zien. Daarom begrijpen we elkaar soms niet. Je vriendin snapt maar niet waarom jij niet de straat op gaat als het buiten donker is. En wat voor jou respect is, is voor je buurvrouw misschien geen respect. Als we daar allebei geen probleem mee hebben, dan kunnen we als goede buren en vriendinnen met elkaar omgaan. Pas als we negatief over elkaar gaan denken of elkaar gaan overtuigen van ons gelijk, kan ons contact en onze vriendschap eronder lijden.

Wanneer krijgen we ruzie?

Stel dat je nu van een andere vriendin hoort hoe dat je vriendin het stom vindt dat je ‘s avonds niet naar buiten gaat. Dat vind je niet leuk, toch? Je wilt juist openheid en respect ervaren in het contact met je vriendinnen! Misschien wil je ook begrip voor het feit dat je ‘s avonds niet naar buiten gaat. Je wil dat jouw keuze begrepen en geaccepteerd wordt. Misschien wil je zelfs gehoord of getroost worden als het geen vrijwillige keuze is om ‘s avonds binnen te blijven.

En je vriendin? Die wil misschien hetzelfde! Zij wil mogelijk ook openheid, respect of gehoord worden. Merk je dat het nu ineens niet meer gaat over wat jullie van elkaar denken? Jullie zien nu namelijk wat zo belangrijk is voor jullie als mens. Ieder mens wil immers respect, begrip en begrepen worden. Als jullie dit van elkaar zien, kunnen jullie elkaar niet alleen beter begrijpen. Jullie kunnen ook makkelijker begrip voor elkaar opbrengen. Het gaat nu niet meer over datgene waarin jullie verschillen, maar over datgene wat belangrijk is voor jullie als mens.

Elkaar zien en waarderen als mens

Als jullie van elkaar kunnen zien wat belangrijk is in jullie contact, kunnen jullie zelfs van elkaar zien wat ieder probeert te bereiken door wel of niet ‘s avonds naar buiten te gaan. Geeft het je veiligheid, rust of harmonie in je relatie? Of vervul je hiermee een behoefte aan zorg voor jezelf of je kinderen? En welke behoefte vervult je vriendin door ‘s avonds naar buiten te gaan? Geeft het haar rust of ruimte of ervaart ze daardoor keuzevrijheid? Als je achter elkaars woorden of gedrag kunt kijken en van elkaar kunt zien waar het werkelijk om gaat, dan vallen de verschillen weg en kunnen we elkaar zien en waarderen als mens.

Annemiek Shrestha-van der Krogt geeft EmpathieWorkshops in Utrecht. 

Voor meer info: www.empathieworkshops.nl / tel. 06 – 518 35 227

 

NB: De inhoud van blogs representeren niet noodzakelijkerwijs standpunten van OneMelodie.