HIEP HOI DAGJE Den Haag

 

Op het Centraal station ontmoeten we elkaar. Al in het voorjaar vroegen ze: Wanneer gaan we nu? Eindelijk is het zover. Klaar voor de reis naar de school* in Den Haag. Wat zijn de meiden gegroeid. Nu bijna 10 jaar oud. HIEP HOI gezellig een DAGJE uit met de trein naar Den Haag. Om weer contact te maken, te voelen hoe het is om daar te zijn. Het is nu 3 jaar geleden dat het ToGether kinderproject plaatsvond en zij hadden daarin een belangrijke rol. Zie: https://www.onemelodie.nl/kinderproject-together/

In de trein bemerk ik dat ze rustiger zijn dan de vorige keer. Wat ouder en ook meer ontspannen. Het van thuis meegekregen brood en drinken  was vroeger al op voordat we bij station Gouda waren. Nu wordt het bewaard voor de terugreis. Zelfs een druifje wordt beleefd afgeslagen. Ze hebben een bedankkaartje voor Claartje, lerares bij  de democratische school ‘De Vrije Ruimte’ in Den Haag, meegenomen. Giechelend bespreken ze wat ze erop zullen schrijven.  Dit is 100% vooruitgang met ons vorige bezoek. Toen lukte het niet en zaten ze de hele weg zo onder spanning.

Op de school is het pizzadag. Yammi… zelf je pizza maken.

Een vader steekt de oven in de schooltuin alvast aan en de kinderen bereiden in het souterrain van de school hun eigen pizza. Kneden, plat slaan, rollen en beleggen met olijfjes, kaas enz. Klets, pats, boem, pletten, decoreren en klaar. In de rij voor de oven met je pizza. De oven is goed heet, de pizza is heel snel gaar en dan smullen maar.

Een rondgang door het schoolgebouw. Ze gaan naar de theater- en muziekruimte, het atelier, de chillroom, de tuin… er is zoveel te verkennen. Effe de piano, drums en fluit uitproberen. Konijnen in de tuin voeren. Hoogtepunt van de dag is toch wel het trampolinespringen. Om beurten met z’n 2-en mag je erop. Lekker uitleven, afreageren en ook samenspelen met een meisje van de school. Lachen, vallen en opstaan. Wie durft het hoogste te springen? Kun jij dit ook?

Voor de terugreis ontvangen ze van Claartje een tas met cadeautjes. Wat een geslaagde dag vandaag voor iedereen. Bij de trein aangekomen, willen ze – uit zichzelf – in de stiltecoup√© zitten! We herinneren elkaar aan de 1e keer in de stiltecoup√© tijdens het ToGether project. Een groep van 8 meiden heeft daar de hele terugreis uitgebreid zitten dollen en gieren van het lachen. Alle stress van het 1e schoolbezoek in Den Haag kwam toen tot uiting in die stiltecoup√©! Dit was overigens de enige plek in de trein waar we toen met zijn allen konden zitten. De 2 ‘mannen’ van de groep zaten een beetje apart en hielden zich muisstil (wij horen daar niet bij!).

Nu kijken we naar elkaar, we glimlachen en smullen in stilte van de boterhammen. Vol energie komen ze in Utrecht aan. Elke vorm van onzekerheid en angst vanwege huidskleur of uiterlijk lijkt voorgoed te zijn verdwenen. Dank je wel Claartje, Marty en alle kinderen van ‘De Vrije Ruimte’.

* de democratische school ‘De Vrije Ruimte’ uit Den Haag deed mee met het kinderintegratie project ‘ToGether’ in 2015.  Voor meer info over deze unieke school:  http://www.devrijeruimte.org

      OneMelodie – HIEP HOI DAGJE Den Haag